Να πως πραγματικά μας βλέπουν οι άλλοι.
Εάν θα μπορούσαμε να μπούμε μέσα στα κεφάλια των περαστικών και να δούμε τους εαυτούς μας μέσα από τα μάτια τους, θα παίρναμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μας ανησυχούν τόσο πολύ.

Για παράδειγμα, με κάνει αυτό το φόρεμα να φαίνομαι λεπτή; Περπατάω ωραία;Μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις, αλλά ο Sir Francis Galton έκανε ένα ολόκληρο πείραμα για το θέμα αυτό. Και ήταν αρκετά έκπληκτος από τα αποτελέσματα.

Εμείς εδώ θα θέλαμε να μοιραστούμε τα συμπεράσματά του Galton μαζί σας.

Μια μέρα, ο Sir Francis Galton αποφάσισε να κάνει ένα αρκετά περίεργο πείραμα. Πριν πάει για την καθημερινή βόλτα του στους δρόμους του Λονδίνου έπεισε τον εαυτό του ‘είμαι αηδιαστικός άνθρωπος και ο καθένας στην Αγγλία με μισεί,’ εστιάζοντας σε αυτή τη δήλωση για μερικά λεπτά, και στη συνέχεια πήγε για μια βόλτα όπως συνήθιζε. Ωστόσο, δεν ήταν καθόλου μια συνηθισμένη βόλτα.

Αντιμετώπισε μια εχθρική και μισητή συμπεριφορά των περαστικών προς αυτόν. Πολλοί άνθρωποι έφευγαν μακριά από αυτόν, και αρκετές φορές κάποιος τον έβριζε. Όταν ο Galton περνούσε από το  λιμάνι, ένας από τους λιμενεργάτες έσπρωξε τον επιστήμονα τόσο πολύ, ώστε ο άνθρωπος έπεσε κάτω στο χώμα.

Φάνηκε ότι ακόμη και τα ζώα ήταν εχθρικά πάρα πολύ. Όταν ο Galton περπάτησε κοντά σε ένα άλογο, το ζώο τον κλώτσησε στο μηρό και έπεσε κάτω και πάλι. Ο ψυχολόγος προσπαθεισε να κερδίσει τη συμπάθεια από τους αυτόπτες μάρτυρες, αλλά, προς έκπληξή του, οι άνθρωποι άρχισαν να υπερασπίζονται το ζώο. Ο Galton αποφάσισε να πάει πίσω στο σπίτι αμέσως, καθώς δεν ήθελε το πείραμα του να οδηγήσει σε πιο σοβαρές συνέπειες.
Αυτή η ιστορία υπάρχει σε πολλά εγχειρίδια ψυχολογίας. Αλλά όλα αυτά δεν είναι για μια μαγική υλοποίηση των σκέψεων. Όταν ο Galton συγκεντρώθηκε πραγματικά δυνατά για την  επικίνδυνη δήλωσή του, άρχισε να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις σκέψεις του. Το ήθος του και η  έκφραση του προσώπου του άλλαξε. Έτσι, άφησε τους πάντες να γνωρίζουν τι στάση του άξιζε.

Υπάρχουν δύο σημαντικά συμπεράσματα από αυτή την ιστορία:

  • Ένα άτομο είναι αυτό που σκέφτεται για τον εαυτό του. Αλλάξτε τις σκέψεις σας και, στη συνέχεια, θα αλλάξετε τον εαυτό σου και την στάση των άλλων.
  • Δεν είναι απαραίτητο να μιλήσεις στους άλλους για την αυτο-αξιολόγηση σας  και την συναισθηματική κατάσταση. Θα το νιώσουν έτσι κι αλλιώς.