Πως να μην καταστρέψετε το μέλλον των παιδιών σας
Ο Χάουαρντ Γκάρντνερ ψυχολόγος και συγγραφέας της θεωρίας πολλαπλής νοημοσύνης, υποστηρίζει, ότι υπάρχουν 8 είδη νοημοσύνης. Το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα δίνει έμφαση μόνο σε δυο από αυτούς και γι’ αυτόν τον λόγο κάποιο μαθητές αποτυγχάνουν στο σχολείο και δεν βρίσκουν τον δρόμο τους στην ενήλικη ζωή τους.

Επίσης, υπάρχει και η “θεωρία της βελανιδιάς”, η οποία υποστηρίζει, ότι η φύση έχει δώσει σε κάθε άνθρωπο την δική του δυναμική. Είναι εύκολο να καταλάβετε σε ποιον τομέα έχει ικανότητες το παιδί σας και να έχει ένα ευτυχισμένο και επιτυχημένο μέλλον, αν απλά καθορίσετε την νοημοσύνη τους.

Τα ταλέντα των παιδιών πρέπει να καλλιεργούνται, όχι να θάβονται. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τα παιδιά σας με αυτόν τον τρόπο.

Γλωσσική νοημοσύνη

Τα παιδιά με αυτό το είδος νοημοσύνης έχουν μια αγάπη για τις λέξεις και για τις γραπτές και για τις προφορικές. Τους αρέσει να τους διαβάζουν παραμύθια ή να τους αφηγούνται ιστορίες. Μαθαίνουν να μιλάνε και να διαβάζουν γρήγορα και έχουν έφεση στις ξένες γλώσσες. Στην εφηβεία τους, του αρέσει το διάβασμα και το γράψιμο, προετοιμάζουν με χαρά τις εργασίες του σχολείου και λένε ενδιαφέρουσες ιστορίες. Είναι σημαντικό η εκπαίδευσή τους να είναι μια διαδικασία αφήγησης, συνδυασμένη με συζητήσεις και ανάγνωση. Το σύγχρονο σχολείο εστιάζει περισσότερο σε αυτό το είδος νοημοσύνης, αφού τα παιδιά διαβάζουν, ακούνε και μιλάνε.

Λογική- Μαθηματική νοημοσύνη

Αυτά τα παιδιά έχουν πάθος με τους αριθμούς. Είναι καλοί στην απομνημόνευση ημερομηνιών και τηλεφωνικών αριθμών, την καταμέτρηση, την λογιστική και την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Έχουν εξαιρετικές ικανότητες σύνθεσης και ανάλυσης, εξεύρεσης αιτίου- αποτελέσματος στις σχέσεις, προσπαθούν να βάζουν τα πάντα σε μια σειρά και τους είναι εύκολο να ασχοληθούν με αφηρημένες έννοιες.

Οπτική- Χωρική νοημοσύνη

Αυτά τα παιδιά μπορούν να παίζουν για πολλές ώρες με ξύλινα ή ακίνητα παιχνίδια, όπως τα παζλ. Συχνά, έχουν έναν φανταστικό φίλο. Τα παιδιά με χωρική νοημοσύνη έχουν ζωηρή φαντασία, είναι ονειροπόλα και τους αρέσει η ζωγραφική. Οι έφηβοι με αυτό το είδος νοημοσύνης είναι καλοί στην γεωμετρία, τις φυσικές επιστήμες και τα διαγράμματα. Επίσης, απομνημονεύουν εύκολα τις λεπτομέρειες γύρω τους και διαβάζουν πίνακες και διαγράμματα γρηγορότερα από άλλους. Μπορούν να φανταστούν έναν χώρο από την αρχή και μετά να κάνουν αυτή την σκέψη τους πραγματικότητα. Βλέπουν τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία και μπορούν να σκεφτούν διαφορετικές οπτικές παραλλαγές.

Σωματική-Κιναισθητική νοημοσύνη
Για τα παιδιά με αυτό το είδος νοημοσύνης το σώμα τους είναι το κύριο μέσο έκφρασης τους. Αυτά τα παιδιά μεταφέρουν ευκολότερα τα συναισθήματά τους μέσω του σώματος και των κινήσεων τους, παρά μέσω των λέξεων. Τα πάνε πολύ καλά με τον αθλητισμό και την σωματική άσκηση. Είναι πολύ σημαντικό για αυτά τα παιδιά να έχουν έναν μέντορα, που θα τους βοηθήσει να φτάσουν στην επιτυχία. Οι ικανότητες αυτών των παιδιών καλλιεργούνται μέσα στον ανταγωνισμό, γι’ αυτό νιώθουν πιο έντονα τις αποτυχίες και χρειάζονται υποστήριξη και επαίνους.

Μουσική νοημοσύνη

Αυτά τα παιδιά αισθάνονται τον ρυθμό, έχουν μουσικό αυτί και τους αρέσουν τα μουσικά όργανα. Στην εφηβεία τους ακούνε δυνατή μουσική, τραγουδούν σε χορωδίες και γενικά ενδιαφέρονται για ό,τι έχει σχέση με την μουσική. Πιάνουν εύκολα τους τόνους και συχνά τραγουδούν μόνοι τους και δυνατά. Αυτά τα παιδιά είναι γεννημένοι μουσικοί ή συνθέτες.

Νατουραλιστική νοημοσύνη

Αυτό το είδος νοημοσύνης γοητεύεται από οτιδήποτε είναι ζωντανό και κυρίως από την φύση και τα ζώα. Σε αυτά τα παιδιά αρέσει να κάνουν πειράματα με φυτά και να τα βλέπουν να μεγαλώνουν. Τους αρέσει να παίζουν στην φύση με τα λουλούδια και τα ζώα και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα φυσικά φαινόμενα. Οι έφηβοι με αυτό το είδος νοημοσύνης είναι καλοί στην βιολογία, την χημεία και τις περιβαλλοντικές μελέτες. Επίσης, τους αρέσει η πεζοπορία και συχνά συμμετέχουν σε οικολογικές εκστρατείες.

Ενδοπροσωπική νοημοσύνη

Αυτά τα παιδιά έχουν μια ισχυρή αίσθηση της ταυτότητας από την πρώιμη παιδική τους ηλικία. Καταλαβαίνουν τα συναισθήματά τους και είναι σε θέση να τα ελέγχουν. Συνήθως, είναι αρκετά κλειστά και άτολμα παιδιά. Μεγαλώνοντας, βασανίζονται από ερωτήματα για το νόημα της ζωής και τον θάνατο, καθώς και άλλα υπαρξιακά ζητήματα. Ενδιαφέρονται για πνευματικές αναζητήσεις και φιλοσοφικά έργα, είναι σταθεροί στις πεποιθήσεις τους, προγραμματίζουν το μέλλον, ελέγχουν τα συναισθήματά τους και ακολουθούν οδηγίες.

Διαπροσωπική νοημοσύνη

Τα παιδιά αυτά είναι τα πιο κοινωνικά, αποκτούν εύκολα επαφές με τους άλλους και ξέρουν πως να χρησιμοποιούν αυτή την επιρροή. Είναι συμπονετικοί με τα συναισθήματα των άλλων και προσαρμόζονται εύκολα. Είναι γεννημένοι διαπραγματευτές. Οι έφηβοι αυτού του τύπου ενώνουν τους ανθρώπους γύρω τους και γίνονται αρχηγοί. Έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ και είναι πολύ επικοινωνιακοί. Για να πετύχουν τους στόχους τους, χρησιμοποιούν λεκτικές ενδείξεις, αλλά και την γλώσσα του σώματος.

Προσαρμοσμένο κείμενο από το howardgardner.com