Εκατομμύρια πρόσφυγες, μία ιστορία: Το συγκινητικό βίντεο της ActionAid που αξίζει να δείτε μέχρι το τέλος
Με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την έναρξη των συρράξεων στη Συρία. Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία από την Ελλάδα, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Θα μπορούσε να έχει γραφτεί το 1922, το 2011 (όταν άρχισαν οι συρράξεις στη Συρία) ή σήμερα.

Η ActionAid, η οποία δρα στη Λέσβο από τον Οκτώβριο του 2015, ζήτησε από ανθρώπους που έχουν διασχίσει το Αιγαίο, στην πλειονότητα Σύρους, να διαβάσουν μία ιστορία γραμμένη στη γλώσσα τους:

 «Πριν τον πόλεμο, ήμασταν πολύ αγαπημένοι. Ήταν τόσο όμορφα εκεί που μέναμε. Η φύση, τα χωριά, οι πόλεις… Μετά καταστράφηκαν όλα. Φοβόμασταν συνέχεια. Για τη ζωή μας, για τη ζωή των αγαπημένων μας. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια μέλη της οικογένειά μου να χάνονται κι αποφασίσαμε να φύγουμε.

Μαζέψαμε ό,τι μπορούσαμε και τα βάλαμε στον ώμο. Θυμάμαι να φεύγουμε και να βλέπω πίσω μας φλόγες. Φτάσαμε στη θάλασσα. Ήμασταν πολλοί, κάποιοι από μακρινά χωριά, κάποιοι άλλοι γείτονες.

Στριμωχτήκαμε σε μια βάρκα. Κάποιοι αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν. Θυμάμαι κλάματα, φωνές, πανικό και νερό, πολύ νερό. Περνάγαμε το Αιγαίο. Στο ταξίδι φοβόμασταν κι ελπίζαμε μαζί. Και μετά φτάσαμε εδώ, στη Λέσβο. Θυμάμαι την ανακούφιση όταν φτάσαμε στη στεριά, όταν ο πόλεμος ήταν πια πίσω μας.»
Έπειτα τους ρώτησε σε ποιον πιστεύουν ότι ανήκει αυτή η ιστορία. Ποια είναι η αντίδραση των ανθρώπων που μόλις έχουν φτάσει στη Λέσβο όταν η αληθινή ταυτότητα της ιστορίας αποκαλύπτεται;

Η συνέχεια στο βίντεο της ActionAid:

Πηγές: ActionAid Hellas, RISE